Dia & bezlepkové

Dia výrobky jsou charakteristické tím, že se v nich neobjevuje řepkový cukr (sacharóza), ani hroznový cukr (glukóza) protože diabetici ho neumějí zpracovávat.

Dia výrobky jsou slazeny kombinací náhradních sladidel (kalorická sladidla – fruktóza, alkoholické cukry; nekalorická – tzv. umělá sladidla).

Dia výrobky byly dříve nazývány označením light. Je třeba si uvědomit, že dia výrobky nejsou vhodné při redukční dietě (mají stejnou vysokou energetickou hodnotu jako výrobky, které nejsou dia).

Bezlepkové potraviny neobsahují lepek a jsou určeny především pro pacienty trpící celiaknií.

Konzumace potravin obsahující lepek by pro pacienty s touto nemocí mohla vést k závažným zdravotním komplikacím.

Celiaci si musejí kupovat speciální bezlepkové pečivo, těstoviny apod., existuje i bezlepkové pivo. Bezlepkové pečivo si mohou také sami upéct v domácích pekárnách nebo i v obyčejných troubách.